Kategori

Skötselråd skärp

Accessoarer tillverkade av läder kan man ha väldigt länge och de håller sig snygga år ut och år in om man tar väl hand om dem. Med några enkla knep kan man göra så att de håller sig minst lika snygga som den dagen man köpte dem.

Skärp tillverkade i läder är oftast betydligt dyrare än läderimitationerna exempelvis de tillverkade i konstmaterialet Polyuretan. Läderimitationerna håller inte bara sämre utan de blir aldrig lika snygga som ett riktigt läderbälte. Läder är ett material som håller länge och som dessutom blir bara blir snyggare med åren om man tar väl hand om det. Nedan har vi samlat några enkla och bra tips om hur man håller sitt skärp i bra skick år efter år.

Skärp tillverkat i läder

Eftersom läder är ett naturmaterial så krävs en viss skötsel för att materialet och ytan skall hålla sig snygg och fräsch länge. I början innan man har hunnit använda skärpet behöver man i regel inte behandla lädret eftersom det är förbehandlat i fabriken. Däremot efter att man har använt det en tid och lädret har utsatts för väder, vind och smuts finns några enkla åtgärder man kan göra för att hålla det i skick.

Ta bort smuts och återfukta

Efter användning är det ofrånkomligt att skärpet utsätts för smuts. Ta en ren bomullstrasa och fukta den lätt, torka därefter av bältet utan att gnugga eller ta i för mycket. Eventuellt kan man även använda lite grönsåpa i vattnet som man fuktar trasan med. Efter att ytan på bältet är helt rent är det dags att återfukta lädret med ett läderfett. De enda undantagen är om materialet är obehandlat råläder, mocka eller liknande lädermaterial. Efter applicering av fettet kan man vänta några timmar och sen torka bort överblivet läderfett som inte har sjunkit in i skärpet.

Gör man denna procedur kanske en till två gånger per år kommer man garanterat ha ett skärp som håller länge och får en riktigt snygg yta med åren.

Förvaring av läder

Det viktiga är att man inte förvarar sina skärp i solljus och värme. Ljus bleker läder med tiden och tillsammans med värme så torkar det ut skärpet. Det bästa är att förvara det det i en mörk garderob.