Kategori

Bälte och skärp

Bälte, skärp eller livrem, kärt barn har många namn. Det är en accessoar som vi har använt sedan forntiden i Sverige och som hänger med genom decennier av skiftande mode. Även om det är en tidlös modedetalj så går det givetvis trender i design, material och storlek.

Orden bälte och skärp är synonymer och i dagligt bruk så använder man ofta skärp om den smalare, tunnare och mer feminina designen medan bälte oftast förknippas med bredare och maskulin design. Även materialen kan skilja dem åt. Skärp har oftast ett mjukare material och bältet ett hårdare och mer kraftigt utseende.

Tidlösa bälten

Klassiskt skärp

Kvinnor har genom historien burit sitt skärp som en modeaccessoar ovanför midjan snarare än som något praktiskt som skall hålla kläderna på plats. Traditionellt sett bär männen det lägre ned och i ett mer praktiskt syfte genom att hålla byxorna på plats. I modern tid är det dock lika mycket en modedetalj för män som för kvinnor. Material och utföranden finns i en oändlig variation även om det klassiska bältet i läder och med ett spänna i metall är tidlöst och håller genom alla trend och modeepoker. De vanligaste materialen är läder och tyg även om det förekommer alla typer av material. Tyg förknippas ofta med det som vi i dagligt bruk kallar för skärp. Klassiskt sett är bältets knäppning ett spänne i metall även om många variationer finns.

Till olika tillfällen

Olika bälten passar bra till olika tillfällen och kan användas exempelvis för och matchas till kläder och skor som man bär. Vanligt är att man exempelvis matchar det med skor, väskor, klockarmband eller till klädseln. Nedan är en lista med olika sätt att matcha bältet efter tillfälle.

Bälten och skärp kanske inte i första hand förknippas med något humoristiskt men i videon nedan spelar just detta den centrala rollen i en sketch. Se och njut, roligare än så här blir det inte med ett skärp.