Kategori

Hur långt skall skärpet vara?

En fråga som är befogad att ställa är hur långt ett skärp skall vara efter spännets knäppning. Dvs hur långt skall själva överskottet eller ”flärpen” vara på bältet. De flesta produkter i butiken har valbara storlekar men vissa modeller är ”one size” och överskottet kan bli lite väl långt för oss med smala midjor. Då kan det vara bra att ha ett riktmått för hur mycket man bör ta bort av överskottet på skärpet.

Det finns ju såklart inget rätt eller fel när det gäller längd på bältet utan det är som när det gäller allt inom mode, en smaksak. Vissa föredrar att vira överskotten runt bältet eller låta det hänga medvetet. Beroende på hur skärpet ser ut och till vilken klädsel det skall vara till.

Ett bra riktmått om längden

En ”casual stil” tillåter såklart mer utrymme för egen smak medan en strikt och uppklädd klädsel kräver mer precision i hur långt det bör vara. Ett bra riktmått är att skärpet skall kunna nå den första hällan på ett par byxor med några centimeters marginal.

I många fall kan man förkorta sitt bälte själv genom att klippa bort en bit av den. Har man ett dyrt och fint bälte och är osäker på hur man gör det på ett snyggt sätt är ett bra tips att gå till en skomakare eller skräddare och låta dem göra det istället. Då vet man att det blir proffsigt gjort och det brukar dessutom inte kosta så speciellt mycket heller.